De topstukken van de

M-Schatkamer van Sint-Pieter

Leuvense parels

De Sint-Pieterskerk is iets voor op je bucket list. Daar hangt het mooiste schilderij van Leuven: Het Laatste Avondmaal van Dirk Bouts. Het is het enige kunstwerk van een Vlaamse primitief dat nog op exact dezelfde plaats hangt waarvoor het is bedoeld. 

Sint-Pieterskerk

Toppunt van hooggotiek

Sint-Pieterskerk

Toppunt van hooggotiek

Op twee minuten wandelen van M vind je de Sint-Pieterskerk. De oudste kerk van Leuven toont de Brabantse hooggotische bouwstijl in zijn meest geslaagde vorm. Eens je binnenstapt overvalt je een wauw-gevoel. In de indrukwekkende kruisgalerij kijkt een monumentale Christus op je neer, en ook het praalgraf van Hendrik I en de schilderijenreeks over de Fiere Margriet zijn de moeite.

Dirk Bouts

Schilder van de stilte

Dirk Bouts

Schilder van de stilte

De Nederlandse schilder Dirk Bouts (ca. 1410-1475) kwam naar Leuven en trouwde er in 1448. Zijn meesterwerk Het Laatste Avondmaal is dan ook  op en top Leuvens te noemen. Als een regisseur verplaatst hij Jezus en zijn apostelen naar het 15de-eeuwse Leuven. Door de kieren van de vensterluikjes zie je de Grote Markt, tijdens de bouw van het stadhuis. Zijn personages lijken wel onbewogen acteurs: ze zijn lijfelijk aanwezig, maar ogenschijnlijk onberoerd.